Dvaja mladíci sa vydávali za príslušníkov kriminálnej poície

28.02.2013 Bratislava

Bratislava - Poverený policajt obvinil dvoch mužov, 23 ročného Lukáša Z. z Bratislavy a 22 ročného Daniela O. z Nových Zámkov z prečinu poškodzovania cudzích práv spáchaného formou spolupáchateľstva. Obvinení dňa 27.02.2013 v čase približne o 05.00 hod. na parkovisku pred jedným zo zábavných podnikov v Bratislave na ulici Staré grunty sa po vzájomnej dohode vydávali za príslušníkov kriminálnej polície. Obvinení od náhodných okoloidúcich požadovali preukázanie totožnosti občianskym preukazom. Osobné údaje takto odchytených občanov mal jeden z obvinených následne uvádzať do svojho mobilného telefónu. Drzosť obvinených vyvrcholila
vtedy, keď zastavili skupinku približne piatich ľudí, od ktorých taktiež žiadali preukázanie totožnosti. Jeden z poškodených však žiadal od týchto samozvaných verejných činiteľov, aby sa mu preukázali služobným preukazom príslušníka PZ, lebo v opačnom prípade im svoju totožnosť nepreukáže. Obvinení v snahe preukázať svoju autoritu sa začali správať agresívne a začali vyzývať poškodených, aby si ľahli na zem. Poškodení v obave o svoje životy a zdravie túto falošnú výzvu uposlúchli a ľahli si na zem. Jeden z poškodených si však napriek obavy o svoj život a zdravie na zem odmietol ľahnúť, tak bol jedným z obvinených donútený ľahnutý na zem.
Následne bez akýchkoľvek ďalších ústnych a fyzických prejavov obvinení z miesta odišli. Obvinení svojim konaním tak uviedli poškodené osoby do omylu tým, že sa vydávali za verejných činiteľov, čím im spôsobili vážnu ujmu na ich právach. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody v zmysle ustanovenia Trestného zákona.
 

Vyberte región